Blog, Hírek

Mi az a sneaker cipő?

Ha a sneakers szó hallatán nem cipő juteszedbe, ne aggódj, nem vagy ezzel egyedül. A sneaker cipő egy nagyon népszerű cipőfajtát határoz meg, és szintén ebből ered a „sneakerhead” elnevezés is. Honnan származnak ezek a kifejezések? Mit jelent a sneaker cipő? Mitől sneaker egy cipő? Olvasd el cikkünket és megtudod!

Tömören úgy fogalmazhatnánk, hogy a sneakerek sportcipők, de olyanok, amelyekkel gyakrabban találkozhatsz az utcán mint a konditeremben. Mi okozhatja egyre növekvő népszerűségüket?

Az első sneakers stílusú cipők már a XVIII. század végén megjelentek, amikor divatba jött a gumitalpú cipők viselése. Akkori nevükön plimsoll shoes-nak hívták őket.

Az évek múlásával a cipőgyártás fejlődése folyamán különböző formát öltöttek, majd az amerikai Keds cég egy vászon verziót készített jellegzetesen egyszerű kialakítású  felsőrésszel. Ennek a modellnek a fazonja évek óta nagy népszerűségnek örvend. Keds 1917-ben kezdte el a termék tömeges gyártását.

Ugyanerre az időszakra tehetőz első kosárlabdázásra szánt Converse tornacipők megjelenése. Ezzel párhuzamosan a sneakerek Európában is megjelentek. 1924-ben Adi Dassler megalapította az Adidas márkát, majd néhány évvel később a testvére Rudolf, a Pumát.

Bár az elején a sportolóknak tervezték a sneakereket, de a 80-as évek beköszöntével berobbant a hétköznapi stílus öltözékébe is. Széles körű forgalmazása úgy igazán 1985-ben kezdődött, amikor is Micheal Jordan először jelent meg a pályán egy saját névvel szignózott Nike cipőben.

Az utóbbi évekig a sneakereken kizárólag olyan sportmárkák logói tűntek fel mint az Adidas, a Nike, a Reebok, a Puma vagy a New Balance. Ma már megtalálhatóak az ez idáig sporthoz nem kapcsolódó márkák kínálatában is. Először Valentino és Raf Simons divatbemutatóin jelentek meg. De nem sokkal később mára Gucci, a Balenciaga vagy Isabel Marant kollekcióiban is találkozhatunk sneakerekkel.

A sneakerek előnyeit még a Chanel divatház is elismerte. Az Adidas-szal és Pharell-el való együttműködés eredményeként létrejött limitált kiadású Adidas Human Race NMD Pharell x Chanel sneakerrel rukkoltak elő, amelynek ára a 9000 dollárt is elérte! Lássuk be ez nem kis összeg egy cipőért!

Ha népszerű modellek listáját szeretnénk összeállítani, minden bizonnyal hosszú listát kapnánk. Nagyon jól ismert pl. a már old schoolnak számító adidas Superstar. Az egyszerű konstrukció, a felsőrész oldalán a hármas csíkozás, valamint az orrán a kagyló alakú gumiforma azonnal felismerhetővé teszi.

De érdemes figyelmet szentelni a Nike Air Max-nak is, amelyet futóknak szántak, azonban mára az egyik legkeresettebb lifestyle cipőkké nőtték ki magukat. Ennek a szériának a cipői jellegzetes légpárnával (Nike Air technológia) vannak ellátva, amelyek biztosítják a kényelmet és a komfortérzetet, még ha hosszabb ideig viselik is.

A hölgyek körében az adidas Falcon arat fergeteges sikert (amelynek a nagykövete pl. Kylie Jenner), de szintén közkedvelt a Fila Disruptor ami masszív, erősen barázdált cipőtalp felülettel büszkélkedhet.

A sneakerek népszerűségének titka a cipőfajta univerzális jellegében rejlik. Fiatalabbak és idősebbek, férfiak és nők egyaránt szívesen viselik. Korosztálytól és nemtől függetlenül lehet hordani. Szinte bármilyen összeállításba sikeresen lehet kombinálni: bátran illeszthető farmer nadrághoz, rakott szoknyához, egy lenge ruhához, és még… öltönyhöz is.

Reméljük, hogy a cikk elolvasás után már nem csak azt tudod mi az a sneaker, de arról is sikerült meggyőzni, hogy a mindennapi gardróbod részévé váljon!

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük